Hoe bezield leef je?

Hoe bezield leef je?
29 april 2017 Frouke Loopik

Leestijd: 3 minuten

Eén van de redenen dat ik mijn werk mooi vind, is dat de ziel zich laat zien. Dat zijn de kippenvel-momenten, soms letterlijk. Een cliënt of ik zelf, zegt iets wat zo raak is dat we er kippenvel van krijgen. Of door een vraag of opmerking begint iemand acuut te huilen zonder precies te weten waarom. Die momenten raken mij net zo, ik krijg er vaak tranen van in mijn ogen. Dat zijn de aardverschuivingen die in iemand plaatsvinden, waarheden die aan het licht komen, diepe verlangens die naar de oppervlakte drijven en zoveel meer dat niet in woorden gevat kan worden.

Terwijl het bestaan van de ziel nog niet wetenschappelijk aangetoond is, spreken we er in de volksmond wel over. Met je ziel onder je arm lopen, zielsgelukkig zijn, bezield leven, ter ziele gaan, zieltogend, enzovoorts.

Ik vertaal het zelf als je eigen kern van waaruit je iets kunt voelen of doen, iets wat je diep van binnen voelt als waarheid. Voor mij is het een kompas dat mij al zolang ik me kan herinneren de weg wijst. Het laat zich voelen, zien en horen en geeft betekenis aan mijn leven.

Maar wat is het eigenlijk, de ziel?

De wetenschap heeft de aanwezigheid van een ziel in het lichaam nog niet kunnen vaststellen. Als er iets aanwijsbaar zou kunnen zijn als ziel, vinden wetenschappers dat met name de frontale kwab in het brein, waar het bewuste denken huist. De interactie tussen de frontale kwab en het limbisch systeem is verantwoordelijk voor keuzes tussen goed en kwaad. Wat de aanwezigheid van een geweten omschrijft. De wetenschap omschrijft de ziel op dit moment als de combinatie van temperament en persoonlijkheid.

De algemene omschrijving die aan het woord ‘ziel’ gegeven wordt, is: het niet-stoffelijk gedeelte vanwaaruit de mens leeft, het onsterfelijk deel van de mens. De drager, de uitdrukking of het voertuig van de (eeuwige) geest. De essentie van iets, of het binnenste van iets.
Volgens Plato bestond de ziel uit drie delen, als een wagenmenner achter een tweespan. Wat mooi aansluit bij hoe coachen werkt (lees hier meer). De ziel bestond volgens hem uit:

– De menner: het intellect, het redenerende en kennende deel
– Het nobele paard: de passie, wil en het doorzettingsvermogen
– Het weerspannige paard: trek, lust en driftleven

Vanuit religie gezien is de ziel het ondeelbare en onsterfelijke deel van de mens, diens essentie. En vanuit de esoterie wordt gesproken over ‘het ware zelf’ van een individu.

De ziel wordt in veel religies en overtuigingen verbonden met de adem. Vanuit het Jodendom bijvoorbeeld, waarin men gelooft dat de ziel de adem is die God ons inblaast waardoor we tot leven komen.

Het is duidelijk geen tastbaar lichaamsdeel, toch is er al duizenden jaren een woord voor. Uit andere onderzoeken is gebleken dat materie vooral uit ruimte bestaat, ook het menselijk lichaam. Zelfs dat is niet tastbaar dus en toch is er een lichaam dat we kunnen zien en aanraken.

 

Wat is het dan dat het lichaam bezielt?

 

Ongrijpbaar, onaanwijsbaar maar voelbaar en zichtbaar. De ziel is de levenskracht die uit iemand verdwenen is na een overlijden. Het is de zachte fluistering die al jaren zegt dat je eigenlijk heel graag iets anders zou willen doen, dat knagende gevoel dat er meer moet zijn dan dit. Het is het besef van een roeping, een bestemming en zingeving. Het is wat je uitstraalt. Het is wie je bent, voorbij je lichaam, je opvoeding, normen en waarden, voorbij goed en fout en volgens sommige theorieën zelfs voorbij de dood.

Wat het dan ook precies is, het wil gezien en gehoord worden. Het zoekt naar manieren om zich uit te drukken in je lijf en je leven, om het te bezielen.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button