ENERGIE OVERHOUDEN AAN HET EIND VAN DE DAG

ENERGIE OVERHOUDEN AAN HET EIND VAN DE DAG
11 mei 2020 Frouke Loopik
Hou energie over aan het eind van de dag

Energie overhouden aan het einde van je werkdag?

Nog even genieten van je kinderen, samen gezellig eten. Misschien zelfs nog sporten? En daarna gewoon goed slapen. Klinkt dat als een sprookje voor jou?

Ik kan je niet beloven dat het morgen geregeld is, maar ik weet wel wat je vandaag al kan doen om er te komen. Het is een simpele, korte handeling die je een paar keer per dag kunt doen waardoor jij je vrijwel meteen beter gaat voelen. De kans is groot dat je meteen effect voelt. Je voelt beter wat je nodig hebt, hoe het met je gaat en je kunt je energie beter verdelen over de dag.

Dit helpt je je energie te behouden

Misschien heb je er wel eens van gehoord: gronden, of aarden. Het laatste woord betekent letterlijk: met de aarde verbinden, je thuis voelen, gedijen en het ergens prettig gaan vinden. Klinkt zweverig? Is het absoluut niet, je doet het zelf onbewust al wel eens.

Denk eens terug aan je laatste vakantie. Wat is het eerste dat je doet als je aankomt op je vakantiebestemming? Je stapt uit de auto, het vliegtuig of de trein en kijkt eens goed om je heen. Je zet je voeten heel bewust op die nieuwe grond. Dan haal je diep adem en zegt: ‘We zijn er!’ Vervolgens zoek je jouw slaapplek op, pakt je spullen uit en richt die in. Dan ga je misschien je omgeving verkennen.

Gronden is dat eerste aankomen op de plek waar je bent. Je voeten op de grond, die diepe ademhaling en de ‘We zijn er!’. Je verbind je met de aarde, de energie van die plek en de intentie je daar de komende dagen/weken thuis te voelen.

Gek genoeg is dit precies wat je in het dagelijks leven heel weinig doet.

Je stapt gewoon je bed uit en zonder enige voorbereiding, ren je de hele dag door van hot naar her. Eigenlijk kom je nergens echt aan. Zeker als je gedurende de dag veel in contact bent met mensen kun je het gevoel hebben helemaal leeg en moe te zijn na een gesprek.

De hele dag ben je bezig vanuit je hoofd: nadenken, luisteren, kijken, oplossen, beoordelen. Waarschijnlijk voel je aan het eind van de dag niet eens meer dat je benen hebt. Je bent een soort wandelend hoofd geworden! Gronden, is voor jou de perfect remedie.

Je eigen energie managen

Als je er geoefend in bent, heb je tussendoor genoeg aan 1 á 2 minuten om te gronden. Ben je er klaar voor om het een keer te proberen?

Zorg ervoor dat je niet gestoord kunt worden en ga lekker zitten. Zet je voeten bewust naast elkaar plat op de grond, dat hoeft niet persé met blote voeten maar is wel aan te raden. Sluit je ogen voor een moment en haal diep adem door je neus, zo mogelijk helemaal naar je buik. Adem dan ontspannen door je mond weer uit. Doe dat een paar keer.

Voel heel bewust hoe je voeten op de vloer staan en besteed even aandacht aan hoe je erbij zit. Neem bewust waar hoe je lijf voelt. Ook als je moe bent, pijn hebt of andere ongemakken, geef het je aandacht. Blijf rustig doorademen. Vraag jezelf: waar heb ik nu behoefte aan, of wat heb ik nu nodig?

Wanneer je het gevoel hebt dat je voeten stevig op de grond staan en je contact hebt gemaakt met je lijf, open dan rustig aan je ogen weer en adem nog een keer goed in en uit. Neem een moment de tijd voordat je weer verder gaat met je dag en geef jezelf waar je op dat moment behoefte aan hebt, of wat je nodig hebt. Dat kan zo simpel zijn als een frisse neus halen of een glas water drinken.

Deze oefening kun je doen aan het begin van je dag, als je nog op de rand van je bed zit. Of juist ’s avonds voordat je gaat slapen (aanrader!). Je kunt het doen als je aankomt op je werk, achter je bureau, op het toilet, en tussen gesprekken door. Wanneer je er bedreven in raakt, heb je er steeds minder tijd voor nodig.

Wil je meer praktische tips en inspiratie? Schrijf je onderaan deze blog in voor mijn e-mails en dan coach ik je vanuit je eigen inbox.

In mijn praktijk begeleid ik mensen die met veel stress te maken hebben in hun leven en onder hoge druk staan. De oorzaken van stress kunnen heel verschillend zijn maar ze hebben allemaal als resultaat dat je het contact met jezelf in meer of mindere mate kwijt raakt.

Ik coach harde werkers naar meer rust, ontspanning, energie en plezier. Zonder in te leveren op je ambities. Wil je meer weten over mijn werkwijze en wat de mogelijkheden zijn, kijk hier verder.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button