Even de weg kwijt?

Even de weg kwijt?
23 november 2017 Frouke Loopik

Leestijd: 3 minuten

Soms ben je jezelf even kwijt. Kan door van alles komen.

Het is één van de moeilijkere dingen in het leven, jezelf zijn. Er zitten namelijk allerlei gedragspatronen, overtuigingen en meningen over jezelf omheen die het je extra lastig maken. Je kunt zelfs een beetje tegen jezelf gaan jokken over wie je bent. Het is te vergelijken met de mythe over de draad van Adriadne (wat is dat?). Je kunt heel ver van jezelf verwijderd raken en de weg terug is niet altijd even makkelijk te vinden. De rode draad in jouw leven ontdekken, is één van de dingen die je kunt doen. Dat kan bijvoorbeeld door middel van biografisch coachen of oefeningen bij een ander soort coach.

Je lichaam negeren

Een andere is contact maken met jezelf. Beetje vaag misschien. Is een mens wel eens echt uit contact met zichzelf dan? Het antwoord is ja en nee. Dat zit zo.

Jij bent er altijd en je lichaam heb je altijd bij je. Daar kun je niet van los komen. Vanuit die gedachte is het onmogelijk om het contact met jezelf kwijt te raken. Maar ook al heb je dat lichaam de hele dag bij je, je kunt een meester zijn in het negeren ervan. Dat ziet er ongeveer zo uit:

  • Je blijft te lang doorlopen met kwaaltjes en pijntjes.
  • Je voelt je vaak moe maar blijft doorgaan.
  • Je weet niet goed wat je voelt en bent niet zo bewust met je lichaam bezig.
  • Het kan zelfs zijn dat je je regelmatig stoot,
  • spanningshoofdpijn hebt of
  • een gejaagd gevoel.

In dat geval zou het heel goed kunnen zijn dat je het contact met jezelf een beetje (of iets meer) kwijt bent. Maar juist omdat je je lijf altijd bij je hebt, is het de perfecte brug om weer terug bij jezelf te komen.

Het lichaam als brug

Wilhelm Reich

Wilhelm Reich snapte dat rond 1920 al. Hij werkte samen met Freud en gebruikte het lichaam als een brug naar de persoonlijkheid en de behandeling van emotionele blokkades. Hij was een wat controversiële wetenschapper en kwam tot zijn eigen inzichten over het menselijk karakter. Reich was de eerste die de psychoanalyse verbond aan het lichaam. Zo ontstond een nieuwe behandelmethode op basis van ademhaling, aanraking en beweging.

Wat blijkt, door geblokkeerde emoties kunnen bepaalde spiergroepen in je lijf ook geblokkeerd raken, welke op hun beurt je ademhaling en levenskracht beperken. Daar ga je je niet bepaald vitaler van voelen. Het hangt allemaal samen met overlevingsstrategieën die je ergens in je vroege jeugd hebt opgedaan om het leven het hoofd te kunnen bieden. Zo cliché is het helaas. Een geoefend oog ziet het allemaal terug in jouw lichaam en aan de plaatsen waar jij spanning vasthoudt. Door middel van ademhaling, aanraking en beweging kun je die spanning weer vrij maken. En dat is een weg terug naar jezelf.

Signalen

Wie je bent, ligt namelijk opgeslagen in je lichaam. Je gebruikt het om jezelf te uiten en naar anderen te communiceren wat je denkt en voelt. Wat het ook voor je doet, is grenzen aangeven. Ik kan nog meer opnoemen maar het komt er allemaal op neer dat jouw lichaam met je samenwerkt en jou signalen geeft om je de weg te wijzen. Emoties zijn signalen, zintuiglijke indrukken ook.

Een steen op je maag, een brok in je keel, lood in je schoenen, je hart op je tong, je ziel onder je arm, een muur om je heen, aan handen en voeten gebonden zijn…gezegdes die we allemaal kennen. Ze bevatten een kern van waarheid. Ga maar na, elk van die gezegdes drukt precies uit wat je lichamelijk kan voelen. Als je daarnaar leert luisteren, ontdek je wat jou beweegt, wat jou doet bevriezen en vastlopen. Je ontdekt wat jou weer ontdooit en bevrijdt. Waar je voor warm loopt, waar je van afkeert. Het vertelt je wie jij bent en wijst je de weg uit dat labyrint waarin je jezelf kwijt bent geraakt.

Het waardevolle inzicht is dat je altijd weer terug kunt komen bij jezelf, hoe ver je ook bent afgedwaald.

Comment (1)

  1. Erika 3 jaar geleden

    Goede blog, heel herkenbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button