Hoe zweverig is lichaamsgericht coachen?

Hoe zweverig is lichaamsgericht coachen?
6 februari 2017 Frouke Loopik
Lichaamsgericht coach Frouke Loopik

 

Chakra dansen, Biodanza, visualisatie, mantra’s zingen, groepsknuffelen, zen wandelen, adem meditatie. Wat vind jij daarvan? Ik vond het voorheen zweverig gedoe, vage onderwerpen waar ik weinig van wist. Voor mijn ontwikkeling als coach zocht ik destijds een opleiding die het midden hield tussen zweverig en zakelijk, die vond ik in life coaching.

Gedurende die studie, sprak ik met één van de mentoren over de opleiding lichaamsgerichte coaching. De opleiding trok me wel maar ik had mijn reserveringen vanwege de toen in mijn ogen, vage onderwerpen. Energetisch lichaamswerk, systemisch werk, adem coaching, enzovoort. Onbekend maakt onbemind, was het wellicht meer. De docente in kwestie was begripvol maar zei ook: ‘voor jou zal de opleiding waarschijnlijk een thuiskomen zijn.’ Ik heb me een tijdje afgevraagd wat ze daarmee bedoelde.

Tot ik daadwerkelijk aan de opleiding begon. Al vrij snel merkte ik dat wat ik daar leerde inderdaad goed bij me paste. Ik kon moeiteloos uit de voeten met de lesstof en concludeerde dat dit de vorm was waar ik naar had gezocht. Waar ik eerst sceptisch was wanneer ik mensen op zag gaan in hun proces, ging ik inzien dat zij zich kwetsbaar op durfden te stellen. Ze gingen niet uit de weg wat er kwam maar werkten mee met hun lichaam om bijvoorbeeld een oud trauma alsnog te verwerken.

Ik neem je even mee naar een sessie.

Ik leg mijn handen voorzichtig neer op een pijnlijke plek van het lichaam van mijn cliënte. Het is voelbaar koud in dat gebied van haar lijf en ze begin te rillen en te geeuwen. Het is een ontlading van opgeslagen spanning, weet ik. Dan voelt ze de impuls om haar handen af te slaan en vraagt of dat ok is. En dan, terwijl ze rillend en geeuwend op de behandeltafel met haar handen ligt te zwaaien, begint ze hard te lachen. Ik vraag haar wat er gebeurt. Ze vertelt dat ze ineens realiseert hoe ze erbij ligt en begint nog harder te lachen. Na afloop voelt ze zich als herboren, zegt ze.

Inmiddels vind ik het normaal, adem meditatie, gronden, energie die geblokkeerd raakt of weer gaat stromen, aanraking, echt contact maken, voelen, kwetsbaarheid. Ik vind het eerder treurig dat zoveel van ons daar vanaf zijn geraakt en niet meer in contact staan met hun lichaam en gevoel. Coachen via het lichaam is alles behalve zweverig, weet ik. Het is een manier van coachen die concrete ervaring en informatie oplevert.

Je neemt het overal met je mee, dat lijf. Het ondergaat alles wat jij meemaakt en slaat ervaringen op. Het reageert op je omgeving en beschikt over ingenieuze mechanismen om stress te overleven. Maar wat als die situatie of stress voorbij is? Veelal doen we er niets concreets mee en houden we de ervaring (onbewust) vast.

Hoe verwerk je het dan wel? Dat kan door bewust te bewegen, te mediteren, een keer hard schreeuwen, een adem sessie te doen, massage, erover te praten met iemand, het van je af te schrijven. Het zijn maar een paar voorbeelden. Doe in ieder geval iets, ook wanneer het gek lijkt of onwennig voelt. Ik kan je verzekeren dat het oplucht en je meer vitaliteit geeft.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button