Je lijf vertelt het

Je lijf vertelt het
2 augustus 2017 Frouke Loopik

Leestijd: 3 minuten

‘Voel je aan het einde van de dag nog dat je benen hebt?’ vraag ik wel eens. Mensen kijken me dan eerst gek aan maar wanneer ik vervolgens mijn hand naast mijn gezicht op een neer beweeg en vraag: ‘of ben je vooral hier?’. Dan snappen ze wat ik bedoel.
Je kunt de signalen van je lijf moeilijk oppikken als je alleen maar vanuit je hoofd bezig bent.

Niet weten wat je voelt

Tijdens coachsessies komt meestal wel een moment dat ik de vraag stel, of een variant daarop: ‘Wat voel je daar bij?’. Het is zo’n vraag waar grappen over gemaakt worden als we het over coaching of therapie hebben. Ik maak die grappen nog steeds, trouwens. Inmiddels is de grap voor mij dat ik weet hoe “slap” dit soort vragen klinkt als ze uit hun context zijn gerukt maar dat ik ook wel eens heb zitten janken toen ze aan mij gesteld werden.

De realiteit is dat de meeste mensen die ik spreek, er geen antwoord op hebben. Ze weten niet wat ze voelen. Mijn ervaring is dat aandacht voor het lijf en ondersteunende aanraking je helpen om wel bij je gevoel te komen. Dat brengt je verhaal terug tot de kern en daar weet je heel goed wat het antwoord is op allerlei vragen. Je gedachten kunnen je soms voor de gek houden en in een cirkeltje rond laten draaien maar je lijf liegt niet.

Leren luisteren naar je lijf

Je lichaam is van essentieel belang is om te kunnen voelen, het is er helemaal op ingericht. Emoties worden voelbaar in je lijf en zijn een graadmeter voor hoe het met je gaat. Je lijf geeft de hele dag signalen af, het reageert op zijn omgeving op manieren waarvan je je niet altijd bewust bent. Non-verbale communicatie is daar een mooi voorbeeld van.

Zie de beroemde foto bovenaan deze blog. De lichaamstaal liegt er niet om. Sophia Loren realiseerde zich op dat moment niet dat haar lijf haar gevoelens zo duidelijk liet zien. In een later interview gaf ze toe dat ze inderdaad dacht en voelde wat wij op de foto zien. Onhandig, die lichaamstaal…of niet?

Met voelen bedoel ik de signalen die jouw lichaam afgeeft, herkennen. De volgende stap is leren luisteren naar wat ze jou te zeggen hebben. Dan kunnen zaken ineens heel helder voor je worden. Een greep uit de vragen waar je hoofd zich eindeloos mee bezig kan houden maar je lijf antwoord op heeft:

  • Wat is belangrijk voor je, wanneer gaat iemand over jouw grenzen?
  • Waarom raak je zo van streek in het contact met die ene persoon?
  • Hoe kom je in contact met je gevoel?
  • Wat wil je nou echt het allerliefst voor werk doen?
  • Hoe maak je de juiste keuzes?

Je hoofd is heel handig om na te denken, informatie op te slaan en gebruiken, interpreteren, analyseren en veel meer. Maar voelen kan het niet.

Hoe kom je ‘in je lijf’?

Ga je vaak over je grenzen heen en merk je dat te laat? Misschien is je energie regelmatig op aan het einde van de dag. Denk je in bed aan de honderd dingen die je nog moet regelen en krijg je je hoofd niet stil genoeg om te kunnen slapen. Of kom je steeds tijd te kort en ben je altijd bezig met het volgende dat je moet doen? Je blijft tobben over die beslissing, moet je nou wel of niet…? Zonder dat je er echt uitkomt.

Neem een pauze van alles en besteed aandacht aan je lichaam. Ga een dagje naar de sauna, intensief sporten, wandelen. Ga dansen, neem een massage of ga floaten. Denk aan iets wat je normaal gesproken prettig vindt om te doen, waarbij je je lijf gebruikt en de tijd vliegt terwijl jij nergens aan denkt. Zo’n activiteit helpt om contact met je lijf te maken. En stel je even voor hoe je je daarna voelt. Rustig, ontspannen, warm en loom of juist energiek en opgewekt. Dat is het toch waard? Na afloop bedenk je dat je het vaker zou moeten doen.

Ben je iemand die veel vanuit zijn hoofd leeft en minder in contact met zijn gevoel? Dan is er misschien nog iets meer voor nodig. Maar ook voelen kun je leren, dus niet getreurd. Wil je elke dag contact met wat je voelt, dan is gronden (wat is gronden?) een goed begin. Hoe vaker je dat doet, hoe beter je de signalen van je lijf op gaat pikken.

Het weten van het hart, moet het weten van het hoofd steeds opnieuw aanvullen. (Moritz Lazarus)

 

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button