Dit maakt online daten leuker

Tips van een Lifecoach op Tinder

Laat ik beginnen met een bekentenis.

Ik haatte online datingapps en ik was heel sceptisch over het succes van online daten. En over daten an sich. Onverwacht besloot ik het toch te proberen en dat maakt me de perfecte persoon om erover te schrijven, vind ik zelf.

Als ik kan daten, is het voor jou een peulenschil.

Wat is de succesfactor van dating en hoe vind je een partner die goed bij je past?

Daar heeft nog niemand een eenduidig antwoord op gevonden. Dat komt doordat partnerkeuze zich grotendeels op biologisch en onbewust niveau afspeelt. Sommige mensen ontmoeten hun levenspartner via een datingapp, anderen vangen alleen maar bot. We kennen allemaal de epische liefdesverhalen, de jeugdliefdes maar ook mensen die na de zoveelste poging toch weer single eindigen.

Er is geen succesformule. Je zult altijd bij jezelf na moeten gaan wat voor jou het beste werkt. Wat ik wel voor je heb, is een manier om makkelijker, effectiever en leuker te daten.

L'amour online

Dat inmiddels een groot deel van ons online op zoek is naar een partner voor een kort of lang avontuur, is geen verrassing. Een scharrel fiksen, is zo gebeurd maar online daten levert wel wat uitdagingen op waar je rekening mee moet houden als een stabiele liefdesrelatie je endgame is.

In dit blog ontdek je:

 1. wat ervoor zorgt dat je nog beter weet wat je wil
 2. in wie je tijd en energie investeert
 3. waar je op selecteert
 4. waar je absoluut op moet letten
 5. welke mindset je nodig hebt

Weet wat je wil

Zelfkennis is de sleutel in elke relatie. Wil je een goede partner uitkiezen en een sterke relatie opbouwen dan kun je er zeker niet omheen.

Begin met een lijst van de mensen waarmee je een relatie hebt gehad. Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

 • Waar liep ik in deze relatie(s) het meest tegenaan?
 • Wat vond ik het moeilijkst om te doen/laten/zeggen/vragen/geven/delen?
 • Wat heb ik nodig om dat wel te kunnen?
 • Wat vond ik het fijnst aan deze relatie(s)?
 • Wat heb ik geleerd van deze partner(s) en/of relatie(s)?
 • Wat zou mij een betere partner maken voor een nieuwe liefde?
 • Hoe wil ik me voelen bij een partner?
 • Hoe wil ik me voelen in een relatie?
 • Wat waren absolute dealbreakers voor mij?

Wie wel of niet

Wederkerigheid en timing. Deze twee principes bepalen jouw eerste selectie zo’n beetje vanzelf.

Zorg dat je een barometer hebt die je kunt raadplegen om te bepalen of de connectie heet, warm, koud of dood is. Waar zit iemand op jouw schaal? Vergelijk ze met elkaar en luister naar je gevoel. Elk contact roept iets anders in je op; vlinders, blijdschap, kriebels, enthousiasme, weerstand, niets, energie, tegenzin…

Naar wiens berichten kijk je het meest uit? En bij wiens berichten merk je dat je je telefoon makkelijk laat liggen?

Sommige van mijn gesprekken liepen stroef. Er kwamen weinig vragen en contactmomenten en ik voelde weinig verbinding. Of er kwam vanuit de ander druk om snel af te spreken. Ik doe niet aan druk.

Soms ging het soepeler. Met iemand ging het gesprek helemaal vanzelf en de frequentie van het contact lag vrij hoog, waardoor ik andere gesprekken daarmee kon vergelijken.

Met één persoon had ik zo’n vervelend gesprek dat ik mijn telefoon bijna weg wilde gooien. Dat was een hele duidelijke reactie die ik niet kon negeren of rationaliseren. Geen match.

Laat je verrassen.

Met een datingapp waar je op allerlei zaken kunt selecteren, zou je denken dat je de meeste controle in eigen handen hebt.

Dat is niet altijd het geval.

Een paar mannen glipten bijvoorbeeld door mijn selectieprocedure door te snel of verkeerd swipen.

Dat waren grappig genoeg de gesprekken die het meest interessant waren, ik het meeste plezier van had en waar ook daadwerkelijk een date op volgde. Niet de mannen die ik zogenaamd zorgvuldig had uitgekozen. Misschien omdat ik er niets van verwachtte en er daardoor open in stond. Het antwoord moet ik je schuldig blijven.

Wat ik er wel over kan zeggen, is dat het onverwachte soms krachtiger is dan het geplande en het vinden van een partner nooit een route is die in een rechte lijn van A naar B loopt. Stel je open.

Maar voordat je live gaat daten, is het volgende nog belangrijk.

Hier selecteer je op

Je kunt werkelijk alles gebruiken om te ontdekken of je date bij jou past. Bepaal wat voor jou de belangrijke zaken zijn en wees opmerkzaam. Volg je hart en gebruik je hoofd.

Een paar voorbeelden:

 • Toen ik na afloop van een date besefte dat ik niet één keer had gelachen, was dat voldoende om te weten dat het niet de match was die ik zocht.
 • Degene die de moeite nam om te informeren wat ik graag dronk en dat voor me in huis haalde, scoorde punten.
 • Een ander liet alle beslissingen aan mij over. Besluitvaardigheid en leiderschap vind ik belangrijk. Geen match.

Besteed aandacht aan hoe iemand omgaat met mensen die in service verlenende beroepen werken zoals de ober of een chauffeur. Kijk hoe iemand een kleine confrontatie/irritatie oplost. Let ook op of iemand rekening houdt met jou en hoe deze persoon investeert in het contact met jou.

Let op normen en waarden, principes, overeenkomsten, gedeelde interesses en voorkeuren, taalgebruik. Merk op welke vragen iemand aan jou stelt, of ze je uit laten praten, of ze tegen een grapje kunnen.

Natuurlijk let je op (fysieke) kracht, emotionele stabiliteit, empathisch vermogen, materiële stabiliteit, eigenschappen die je aantrekkelijk vindt en fysieke aantrekkingskracht. Maar sommige mensen vinden het aantrekkelijk als iemand temperamentvol is en materiële stabiliteit kan simpelweg betekenen dat iemand verantwoordelijkheid en leiding neemt over zijn leven in plaats van dat er een miljoen op de bankrekening moet staan. Niemand kan voor jou bepalen wat je selectiecriteria zijn, maar jij moet er zelf wel over nadenken.

Hier moet je op letten

Ben je teveel bezig met de ander? Vinden ze je wel knap, leuk, slim, lekker en zien ze je als relatiemateriaal? Dat overdenken, maakt dat je jezelf vergeet en geneigd bent heel erg je best te doen om leuk gevonden te worden.

Keer het om en focus op jezelf.

 • Wat vind IK van die ander?
 • Is dit iemand die bij MIJ past?
 • Hoe voel IK me bij deze persoon?
 • Voel ik me aangetrokken of afgestoten?
 • Voel ik me rustig of onrustig?
 • Kost dit contact energie of geeft het energie?

We gaan verder met je belangrijkste gereedschap: je zenuwstelsel.

Bij het uitkiezen van een partner spelen je zintuigen en je zenuwstelsel een grotere rol dan je denkt. Je hersenen en lichaam zijn er compleet op ingericht om verbinding te maken, om sociaal te zijn en samen te leven.

Misschien denk je dat jouw eisenlijstje bepaalt wie je uitkiest…helaas. In eerste instantie speelt je neus de grootste rol. Word je helemaal wild van iemands geur en zou je je date het liefst onbeschaamd besnuffelen? Bingo.

Vertrouw op je biologie.

Als het de juiste persoon is voor jou, herken je dat doordat je je ontspannen, veilig en vertrouwd voelt bij iemand. Misschien merk je dat je graag dichtbij die persoon wil zijn, je het gevoel hebt dat je jezelf kunt zijn, de tijd vliegt en alles vanzelf lijkt te gaan. Voel je het tegenovergestelde…run Forrest!

Een praktijkvoorbeeld van het zenuwstelsel in actie, is dat ik door de ene date binnen vijf minuten stevig geknuffeld werd en dat heel fijn vond (ja, hij rook ook lekker) terwijl ik halverwege een andere date opmerkte dat ik aan het uiteinde van de bank zat omdat ik wilde voorkomen dat onze knieën elkaar zouden raken.

Mindset

Zie de weg naar jouw persoon als een proces waarin jij de kans hebt jezelf verder te ontdekken en ontwikkelen. Elke date en elke stap die je zet, is er één in de goede richting. Zelfs als je besluit even niet te daten.

Het meest ideale uitgangspunt om te daten, is jezelf de tijd geven om iemand te vinden die goed bij je past, deze te leren kennen en het eindresultaat los te laten. Hierdoor kun je meer focussen op het proces en op jezelf.

Een levenspartner willen vinden, is ok. Je vastbijten in dat doel en het op tafel pletteren bij elke date, niet. Doe je dat wel dan komt er teveel druk te staan op een pril contact en meestal zijn die daar niet tegen bestand.

Ter volledigheid, omdat ik weet dat dit DE vraag is waar iedereen zich mee bezighoudt in Tinderland: Vind ik dat de mannen hun foto’s met een vis, met hun vrienden en hun kinderen moeten verwijderen? Nee. Het maakt de selectie alleen maar makkelijker.

Meer

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken.

In mijn praktijk begeleid ik mensen die met veel stress te maken hebben en onder hoge druk staan. De oorzaken van stress kunnen heel verschillend zijn maar ze hebben allemaal als resultaat dat je het contact met jezelf in meer of mindere mate kwijt raakt. Door middel van coaching, herstellen we dat contact en ervaar je voor het eerst echte rust.

Recente blogs

Rotterdamse life coach bij SCHIE TV

Succesvolle vrouwen lopen ook vast

Succesvolle vrouwen maken andere keuzes in het leven en kunnen daardoor op minder steun en begrip van hun omgeving rekenen. Waar dat door komt, vertelt Frouke Loopik, de Rotterdamse Life coach.

Lees verder »