SLECHT SLAPEN EEN PROBLEEM?

SLECHT SLAPEN EEN PROBLEEM?
1 juni 2020 Frouke Loopik
Slecht slapen - Frouke Loopik, de Rotterdamse life coach

Slecht slapen is verleden tijd met deze tips.

Slapen, lijkt voor mensen die hard werken soms een noodzakelijk kwaad. Je hebt zoveel te doen dat 24 uur gewoon niet genoeg is voor het tempo waarin jij het gedaan wil krijgen. Slapen, is iets wat moet. Dus ga je enigszins te laat naar bed, slaap je minder dan je eigenlijk vind dat je zou moeten doen en daar baal je dan ook nog van. Wat niet helpt om makkelijk in slaap te komen.

Die gedachte kun je nu alvast loslaten. Het gaat niet persé om het aantal uren dat je slaapt.

Het feit dat je bijvoorbeeld zeven uur in je bed hebt gelegen, zegt nog niet zoveel over de kwaliteit van je slaap. Die kwaliteit is eigenlijk topprioriteit. Het aantal uren is namelijk voor iedereen anders.

Wanneer je over een langere periode slecht slaapt, kan dat wel problemen opleveren. Je concentratie en reactievermogen verminderen, je geheugen verslechterd en als het écht lang duurt, kan zelfs je weerstand ervan omlaag gaan.

In deze blog ontdek je wat goed slapen is en wat je zelf aan slecht slapen kunt doen.

Wat is goed slapen?

Om lichamelijk en geestelijk te kunnen herstellen, heeft je lichaam de juiste soort slaap nodig. Die bestaat uit vijf verschillende fases, welke samen de slaapcyclus vormen. Deze cyclus doorloop je elke nacht zo ongeveer drie tot vijf keer.

1.Inslapen: hier ben je tussen slapen en waken in. Langzaam komt je lichaam tot rust, meestal binnen een paar minuten.

2.Licht slapen: je bent niet meer bewust van je omgeving maar je kunt nog vrij makkelijk wakker gemaakt worden.

3.Overgang naar diepe slaap: je ademhaling en hartslag vertragen. Je spieren ontspannen nog verder.

4.Diepe slaap: deze fase zorgt voor lichamelijk herstel. Je ademhaling en hartslag zijn nu op het laagste ritme. Als iemand je nu wakker maakt, ben je even gedesoriënteerd en weet je niet direct waar je bent.

5.REM slaap: heb je vast wel eens van gehoord. Dit is het moment waarop je lichaam maximaal ontspannen is maar je hersenen enorm actief zijn. Je droomt, verwerkt informatie, slaat bepaalde informatie op in je lange termijn geheugen en je geest veegt als het ware de lei schoon voor de volgende dag.

Slaap inhalen

Als je een aantal nachten tijdens de REM slaap wakker (gemaakt) wordt, krijgt je lichaam een grotere behoefte aan die fase van de slaapcyclus. Zodra je dan weer een nacht lekker door kunt slapen, blijf je automatisch langer in de REM slaap. Na een paar nachten slecht slapen, is inhalen dus gewoon nog mogelijk. Alleen niet met een middagdutje, die verstoort je slaapritme dan weer.

Deze tellen dubbel

Mijn moeder zei het vroeger al: de uren voor twaalven tellen dubbel. Ik had toen geen idee waar ze het over had maar dat gezegde blijkt enigszins te kloppen. Naarmate je de slaapcyclus in een nacht meerdere keren doorloopt, wordt deze elke keer iets korter. De eerste drie keer zijn het langst en daarin slaap je het diepst. Daarmee zijn ze voor de kwaliteit van je slaap het allerbelangrijkst.

Zo slaap je beter

Slaapkamer: gebruik hem waar hij voor is. Zet er geen TV neer, neem je werk of je studie er niet mee naartoe. Ventileer je slaapkamer goed, kies voor een rustige inrichting.

Bedtijd: ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd op. Vroeg naar bed of uitslapen, werkt vooral verstorend voor je slaapritme. Als je daar gevoelig voor bent, kun je het beter niet doen.

Voorbereiding: zet minimaal 30 minuten (liefst een uur) voordat je naar bed gaat je telefoon uit of stil. Zet de TV en je computer ook uit. Voer geen intense gesprekken meer, lees geen intense boeken. Geef je lichaam en geest de gelegenheid en tijd om zich voor te bereiden op je nachtrust. Zorg er ook voor dat je maag niet te vol is, of te leeg.

Overdag: zorg voor voldoende daglicht en beweging. Hiermee activeer je je biologische klok.

Misschien voor de hand liggend maar check het toch even: kijk of je matras en je kussen passen bij jouw lichaam, je slaapstijl en of het niet aan vervanging toe is. Dat kan al een wereld van verschil maken.

Ontspannen je bed in

Waar je bovenstaande lijst nog mee aan kunt vullen, is gronden door middel van het balanskussen. Als je schoolgaande kinderen hebt, ken je het waarschijnlijk als een wiebelkussen. Deze schaf je met gemak aan via Bol.com (klik hier voor de link naar het kussen). In een eerdere blog leg ik verder uit wat het is en hoe je het kunt gebruiken. Die kun je lezen door hier te klikken.

Maak er gebruik van voordat je gaat slapen. Het helpt je gegarandeerd om meer ontspannen je bed in te stappen.

Nog een waardevolle tip is de biologische Bach bloesem spray nacht no39, te bestellen via deze link: online bestellen. Deze spray je voordat je naar bed gaat in je mond. Het ondersteunt een goede nachtrust op een natuurlijke manier.

 

Wil je tips en inspiratie en gecoacht worden vanuit je mailbox? Meld je dan hieronder aan voor mijn ‘meer rust, meer energie’ e-mails.

In mijn praktijk begeleid ik mensen die met veel stress te maken hebben in hun leven en onder hoge druk staan. De oorzaken van stress kunnen heel verschillend zijn maar ze hebben allemaal als resultaat dat je het contact met jezelf in meer of mindere mate kwijt raakt.

Ik coach harde werkers naar meer rust, ontspanning, energie en plezier. Zonder in te leveren op je ambities. Wil je meer weten over mijn werkwijze en wat de mogelijkheden zijn, kijk hier verder.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button