WAT DOET EEN LIFE COACH?

WAT DOET EEN LIFE COACH?
2 juli 2020 Frouke Loopik
Wat doet een life coach? Blog door Frouke Loopik

Wat een life coach doet, uitgelegd.

Het woord coach, zegt alles over wat die persoon voor jou kan doen. Maar een life coach kan veel meer dan dat. Nu noemen steeds meer coaches zichzelf een life coach maar in mijn ogen moet je die titel nog steeds verdienen. Je krijgt hem niet gratis bij een beetje levenservaring.

De term komt uit het Frans (coche). Coach is het Franse en later (rond 1500) Engelse woord voor een wagen om mensen te transporteren van de ene naar de andere plaats. Het besturen van een koets werd coaching genoemd. De bron van het werkwoord ‘to coach’ is echter het vervoeren van een gewaardeerd, of waardevol persoon van waar hij was naar waar hij wil zijn. (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Coaching)

Het verschil met andere coaches

De meeste coaches hebben een NLP achtergrond, hebben zich gespecialiseerd in een specifieke methode of onderwerp. Zij werken binnen een redelijk smal kader. Een goede life coach daarentegen, is juist heel breed opgeleid. Die opleiding is niet in drie maanden klaar en komt ook niet uit een boekje. De life coach heeft verschillende delen van (ontwikkelings-) psychologie in zijn studie meegekregen en kennis van levensfasen met hun bijbehorende thema’s en uitdagingen.

Waar helpt een life coach je bij?

Die studie is nodig omdat een life coach je niet op één vlak verder helpt. Zij begrijpt dat alle gebieden in jouw leven met elkaar samenhangen en benadert dat holistisch (als geheel). Werk beïnvloed bijvoorbeeld je privéleven, je gezondheid beïnvloed je werk, je spirituele overtuigingen beïnvloeden hoe je in het leven staat en je herkomst beïnvloed je leven in het heden. Jij bent overal de gemene deler.

Eigenlijk kan een life coach je met heel veel dingen helpen. Bijvoorbeeld het verwerken van (oud) verdriet, inzicht krijgen in wat je belemmert, effectiever gedrag ontwikkelen, ontdekken wat je echt wil, betere keuzes maken en je leven vormgeven zoals het bij jou past.

Geen burn out voor de life coach

Toch blijft er nog iets over wat een life coach niet kan. Een heel belangrijk thema wat deze coach niet kan begeleiden, is burn-out. Wel als je uit je burn-out bent en je leven anders in wil gaan delen. Maar niet zolang je bijna of helemaal in een burn-out zit.

Omdat burn-out in eerste instantie een fysieke aandoening is, moet eerst de cirkel van stress en activiteit doorbroken worden. Dat kan alleen maar met een lichaamsgerichte benadering, en die heeft een life coach doorgaans niet.

Wanneer het wel kan

Doordat ik een post-hbo opleiding lichaamsgerichte coaching heb gevolgd, én jarenlange ervaring heb met stress, ziekte en herstel, ben ik in staat ook dat te doen en kun je bij mij wél terecht voor het hele pakket rondom burn-out. Voor, tijdens en na.

Dus zolang jouw coach ook lichaamsgericht (minder praten, meer doen en voelen) kan werken, kan het wel.

Je hele leven

In mijn eigen hbo opleiding tot life coach, kwamen onderwerpen aan bod als loopbaan coaching, relatie coaching, rouwverwerking, geweldloze communicatie, familie opstellingen, intuïtief coachen, innerlijk kind werk, outdoor coaching, levensloop psychologie, zelfvertrouwen, authenticiteit, assertiviteit, stress management, visualisatie, innerlijke conflicten, voice dialogue, transactionele analyse en meer.

Je ziet, dat is hele waslijst. Daar komt nog een post-hbo achteraan, en vele andere trainingen, cursussen, seminars, boeken, workshops, documentaires, etc.

Een life coach kan jou tijdens je hele leven begeleiden, op veel van de vragen en thema’s die je tegenkomt. Wanneer je er één hebt gevonden waar jij je goed bij voelt, zou je daar de rest van je leven mee kunnen doen. Vergelijkbaar met een goede huisarts.

Nieuwsgierig wat ik voor jou kan betekenen? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken.

In mijn praktijk begeleid ik mensen die met veel stress te maken hebben in hun leven en onder hoge druk staan. De oorzaken van stress kunnen heel verschillend zijn maar ze hebben allemaal als resultaat dat je het contact met jezelf in meer of mindere mate kwijt raakt.

Ik coach harde werkers naar meer rust, ontspanning, energie en plezier. Zonder in te leveren op je ambities. Wil je meer weten over mijn werkwijze en wat de mogelijkheden zijn, kijk hier verder.

Wil je tips en inspiratie en gecoacht worden vanuit je mailbox? Meld je dan hieronder aan voor mijn e-mails.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button