Wie denk je wel niet dat je bent?!

Wie denk je wel niet dat je bent?!
4 september 2017 Frouke Loopik

Leestijd: 3 minuten

Leef jij het leven dat het beste bij je past of voel je dat het ergens niet helemaal klopt? Wat zou je net een beetje anders willen? Wat wil je al heel lang doen? Dát zegt iets over jou.

Het roept je op om je beste zelf te worden.

Ik hoor het mezelf ook wel eens zeggen. ‘Zo zit ik niet in elkaar, zo ben ik gewoon, dat is wie ik ben…’maar is dat echt waar? De grap is dat hoe meer ik mezelf observeer zonder oordeel of mening, hoe meer ik er achter kom dat ik niet ben wie ik dacht te zijn. Dat soort uitspraken zijn gewoon weer vermomde excuses, een wolf in schaapskleren. Ze weerhouden je ervan om iets te doen dat niet past bij wat jij over jezelf denkt. Op die manier blijf je steeds veilig in je eigen cirkeltje rond draaien en je afvragen hoe je nou eindelijk eens echt …(vul maar in).

Veel van jouw leven is gebaseerd op wat je gelooft. Vooral wie je gelooft dat je bent. Dat zelfbeeld heb je opgebouwd uit alles wat je al je hele leven over jezelf hebt gehoord en gezien. Het knelpunt is dat die informatie van andere mensen komt. En dus niet objectief is. Een grote les die ik geleerd heb is dat ‘wat je zegt, ben je zelf’ helemaal niet zo’n gekke uitspraak is en kinderen het beter doorhebben dan we denken. Wat mensen over jou zeggen, is namelijk meestal iets van zichzelf wat ze in jou terug zien of willen zien.

Het probleem is dat je bent gaan geloven dat het over jou gaat.

Wat als je niet zou zijn wie je nu denkt te zijn… Wat als je iemand kon zijn die veel beter bij jou past… De mogelijkheden zouden oneindig zijn! Je zou eindelijk al die dingen kunnen doen die je al jaren voor je uitschuift. Laat ik je een voorbeeld geven uit mijn eigen leven.

Tien jaar geleden rookte ik een pakje sigaretten per dag, kon ik stevig drinken, at ik ongezond en woog ik zeker veertig kilo teveel. Ik was meesterlijk in mezelf voor de gek houden dat ik een bepaald type mens was en mijn leven daarbij paste. Maar onder de oppervlakte voelde ik door de jaren heen een steeds sterker wordend verlangen naar meer.

Om uit dat leven te stappen, moest ik breken met wie ik dacht te zijn en dingen doen die daar niet bij pasten.

Als je dat zo even snel leest, lijkt het misschien makkelijk maar dat was het natuurlijk niet. Toch heb ik telkens weer stappen gezet om mezelf te vinden. De ene stap leidt onvermijdelijk tot de volgende. Tien jaar later eet ik gezonder dan de gemiddelde Nederlander, ben ik onderweg naar een gezond gewicht, rook ik niet meer en drink ik nauwelijks. Ik sport regelmatig en daag mezelf uit om dingen te doen die ik spannend vind. Ik hecht niet zoveel waarde meer aan het oordeel van anderen. Ook niet als het positief is. Het zegt meer over hen dan over mij.

De veranderingen die de meeste impact hebben gehad in mijn leven zijn de dingen waarvan ik me destijds afvroeg of ik er wel goed aan deed. Ze waren een uitdaging voor me en ik wist niet 100% zeker of het goed uit zou pakken.

Terugkijkend waren juist dat de beste beslissingen, die mij mooie dingen hebben gebracht.

Je herkent er vast wel één: stoppen met medicatie, het beëindigen van relaties, een studie beginnen, een nieuwe baan, me aanmelden bij de Bart de Graaff Foundation voor het bikkeljaar, het eerste afspraakje met mijn huidige vriend, een vlog online zetten, aanmelden bij een personal trainer, mezelf ziek melden, een eigen onderneming starten. Maar meestal zijn het kleine dingen die een groot verschil maken. Eén mailtje, telefoontje of gesprek kan leiden tot een gigantische levensverandering.

Misschien denk je dat het niet bij je past, dat het niet is wie jij bent, dat het niet zo hoort. Als je desondanks van binnen voelt dat het is wat jij nodig hebt, doe het. Je hoeft niet te accepteren dat dit het is, je mag voor iets anders kiezen. Ook al weet je nog niet precies hoe dat eruit ziet. Doe eens iets anders, iets geks. Durf te leven.

Geloof niet wie je denkt dat je bent. Word wie je wil zijn!

Ik vraag het je nog een keer:

Welke stap zet jij vandaag op weg naar je beste zelf? Doe één klein ding waar je morgen trots op kunt zijn.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button