Hoe word je gelukkig?

Hoe word je gelukkig?
6 augustus 2017 Frouke Loopik
Ontspannen gesprek

Leestijd: 3 minuten

Mijn moeder zei jaren terug dat mensen teveel van het leven verwachten. ‘Ze verwachten dat het alleen maar leuk is en dat ze gelukkig zijn maar zo zit het leven niet in elkaar.’ Destijds dacht ik dat zij de formule gewoon nog niet gekraakt had, zoals wel meer kinderen denken dat hun ouders het nog niet snappen. Ik zou gelukkig zijn. Punt.

Kun je kiezen voor geluk of niet?

De meningen zijn verdeeld. Enerzijds word je bekogeld met slogans en verhalen van coaches en mensen die je uitdagen om nu.echt.gelukkig.te.worden. Er zijn formules gevonden om geluk te vergroten, lifehacks om gelukkiger te zijn en hele studies gedaan naar geluk. Maar er gaan ook stemmen op dat we teveel naar geluk zoeken en juist dat, hoe ironisch, ons ongelukkig maakt.

Veel boeken, een paar opleidingen en ruim wat levenservaring later heb ik mijn mening iets bijgesteld. Geluk is maakbaar, dat geloof ik nog steeds. Afgelopen week kwam ik terecht in een klaag gesprek met iemand. For the record, iemand die een droom aan het waarmaken is. Maar jeetje, wat was hij negatief. Alles was moeilijk, zwaar, kwam slecht uit en er was geen puntje licht aan de horizon. Voorlopig zou het allemaal gewoon kut blijven.

Hoor je me al zuchten? Van binnen deed ik het, ook al begreep ik natuurlijk best wel dat het soms gewoon even niet leuk is en het waarmaken van je droom niet alleen maar over rozen gaat. Behalve dat het zo’n gesprek was waar weinig werd geluisterd (meer over luisteren), gebeurde er nog iets anders. Wat dat is, vertel ik je zo. Maar eerst wat noodzakelijke uitleg.

Het is allemaal een kwestie van perspectief. Uit onderzoek in de positieve psychologie is gebleken dat een kind uit de sloppenwijken in India net zoveel kans heeft zich gelukkig te voelen als een kind uit een villa in Wassenaar.
Op een groot percentage van het vermogen geluk te ervaren (veertig procent!), kun je zelf invloed uitoefenen.
De invloed van de omgeving is veel minder groot dan men voor dat onderzoek ooit had kunnen bedenken. Dan blijven alleen de genen nog over.

Tsja, die kunnen het aardig verpesten voor je. Met twee klinisch depressieve ouders kan jouw algehele vermogen om geluk te ervaren gewoon minder groot zijn. Het werkt een beetje als met auto’s. Een snelheid van honderd kilometer is in elke auto honderd kilometer. Maar een Ferrari kan nu eenmaal nog veel harder rijden dan een lelijke eend. Zijn vermogen tot snelheid is groter. Wat overigens niet hoeft te betekenen dat jij je bewust minder gelukkig voelt dan iemand die een soort ‘geluks-Ferrari’ is.
Denk nog even terug aan die veertig procent.

Ja, voor geluk kun je kiezen.

Nee, niet voor het soort geluk dat overal geld vind en gokautomaten spontaan leeg trekt. Alhoewel er een wet van aantrekkingskracht schijnt te bestaan die je daarbij kan helpen. Weten hoe dat werkt? Kijk de film ‘the Secret’ eens.

Terug naar het onderwerp. Je kunt dus kiezen voor hoeveel geluk je voelt. Ik weet dat niet iedereen dit misschien met me eens is. Ik wil niet zeggen dat het je eigen schuld is als je ongelukkig bent.
Wat ik bedoel te zeggen is dat je de hoop niet op moet geven omdat ook jij alles in je hebt om gelukkig te worden.
Net als elke verandering (zo werkt het), begint dat ook met een kleine stap.

Besluit bijvoorbeeld eens om mensen op straat aan te kijken, naar ze te lachen of ze te groeten. Nu niet meteen komen met vragen waarom, ga het eerst eens proberen en ervaar zelf wat het met je doet. Besluit om vandaag of morgen iets te doen wat jij leuk vindt, alleen maar omdat je het leuk vindt. Besluit om iets te doen wat je nog niet eerder hebt gedaan. Besluit om alleen nog maar positief over jezelf en anderen te praten. Besluit om overal kansen te zien in plaats van obstakels. Besluit om je te richten op waarom wel, in plaats van waarom niet.

Wat je ook doet, kies. Voor jezelf, voor verbinding met anderen, voor plezier, voor liefde, voor optimisme, voor geluk.

Dan nu terug naar dat gesprek, wat gebeurde er nog meer?

Ik realiseerde me dat ik zelf gelukkig ben. Ondanks alles wat er op dit moment in mijn eigen leven speelt en neem voor het gemak van me aan dat het behoorlijk shit is, ben ik gelukkig. Mijn moeders’ uitspraak blijkt hartstikke waar.

Geluk is in mijn optiek vooral het vermogen om geluk in alles te kunnen vinden.
Een besluit om de dingen positief te zien en te accepteren dat als je lang genoeg leeft, er (soms hele) vervelende dingen gebeuren. Maar dat je ondanks die vervelende dingen gelukkig kunt zijn. Ze gaan namelijk weer voorbij, net als de leuke dingen. Wat overblijft, ben jij. En voor veertig procent mag je zelf bepalen hoe gelukkig je wil zijn.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Button