FROUKE

FROUKE LOOPIK

Rotterdams

Geboren op een schrikkeldag in een huis met zicht op de Verolme loods vanuit het keukenraam en de Brienenoordbrug aan het eind van de straat. Familie uit Crooswijk, Overschie en Rotterdam centrum waarin de oorlog  en het bombardement nog altijd aanwezig was. Onderdeel van de patatgeneratie. Gewoond aan het Kleinpolderplein en gerend over de A13.

Naar school in Rotterdam centrum waar de multiculturele samenleving in 1992 al een vaststaand feit was en ik straattaal leerde van mijn klasgenoten. Op mijn zeventiende vond ik werk in het postkantoor aan de Coolsingel waar mijn oma en moeder ook hadden gewerkt. Nog geen jaar later stopte ik met school. Ik had het gevoel dat ik er niets zinnigs leerde en wilde werken, daar werd ik wijzer van. Begin twintig trad ik in dienst van een hogeschool in Rotterdam waar ik zestien jaar ben blijven werken.

Dat vat het wel zo’n beetje samen. Het Rotterdamse zit in mijn hele wezen en is bepalend voor hoe ik in het leven sta. Hard werken, nuchterheid, passie, pragmatisch denken en handelen en zaken zo concreet mogelijk maken, is waar ik me goed bij voel. Kennis van zaken vind ik belangrijk maar ik heb een grote voorkeur voor praktische toepasbaarheid van die kennis in plaats van theoretisch geleuter. 

Ondanks de vaak serieuze onderwerpen die in mijn werk ter sprake komen, vind ik humor heel belangrijk. Rotterdammers zijn kampioenen in relativeren en hoe kun je dat beter doen dan af en toe smakelijk om jezelf en elkaar lachen?

Wat er toe doet

Nu zou ik hier natuurlijk kunnen vertellen over hoe ik ziek werd en dat chronisch bleek te zijn. Dat ik een alleenstaande moeder ben en voor allerlei andere uitdagingen ben gesteld in mijn leven. Maar dat worden we allemaal dus is dat echt zo noemenswaardig?

Ik vind het enige wat er echt toe doet, is hoe je ermee omgaat. Dat deel ik liever met je, en dan nog is hoe ik ermee om ben gegaan misschien niet jouw manier om zaken aan te pakken. 

Tegenslag en problemen benader ik met een effectievere mindset dan de gemiddelde persoon; ik weet dat het een potentiële groeifase is als ik het goed aanpak. Dat maakt het niet makkelijker maar wel zinvoller. Als ik iets wil, ga ik ervoor en ik twijfel zelden aan mijn capaciteit om iets nieuws aan te leren of iets af te leren. Die houding zorgt ervoor dat ik keuzes maak die niet zo standaard zijn.

Zo koos ik er tegen het advies van de artsen in, gedurende een intensief ziekteproces voor om alle zware medicatie te stoppen en te proberen op een andere manier te herstellen. Dat resulteerde binnen een jaar in remissie en tot op de dag van vandaag ben ik vrij van medicijnen. Maar niet al mijn keuzes zijn even effectief, net als ieder ander maak ik fouten. 

Zorg voor jezelf

Eerlijk gezegd, zorgde ik niet zo goed voor mezelf voordat ik wist dat ik ziek was. Dat kwam daarna pas omdat mijn lijf me geen keuze meer liet. 

Ik heb ontdekt dat er meer bij gezondheid komt kijken dan gezond eten en bewegen. Niet alleen voor zieke mensen maar eigenlijk voor iedereen en in het bijzonder mensen die veel van zichzelf vragen. Als je op hoog niveau wil presteren dan moet je op hoog niveau voor jezelf zorgen. Ik zie lichaamsgericht coachen daarom niet als een zweverige en vage aangelegenheid maar als een hands-on manier van coachen die helpt om in balans te blijven, efficiënter en effectiever te werken zonder grenzen te overschrijden en als poort naar een leven met meer energie en plezier.

Ik heb moeten zoeken naar een manier om met een ziekte die elke dag aanwezig is, een ambitieus leven te leiden. Alhoewel die zoektocht voortduurt, heb ik al behoorlijk wat stappen gezet en manieren ontdekt om als gezonde vrouw in een ziek lijf te doen wat ik in mijn hart het liefst wil. Een voorwaarde om dat te doen, is bewust contact met mijn lijf en gevoel.

De volgende stap

In 2016 kreeg ik de kans om deel te nemen aan het Bikkeljaar van de Bart de Graaff Foundation (link) en onder hun begeleiding mijn eigen onderneming te starten. Ik werk nu een aantal jaren vanuit een eigen praktijk en begeleid als trainer elk jaar de nieuwe lichting Bikkels in het ondernemen met een lichamelijke beperking of chronische ziekte. 

Zoals ik de dingen graag doe, ben ik er voor de volle 100% ingestapt en is de tweede onderneming inmiddels ook een feit. Behalve zelf coachen, vind ik het ontzettend leuk om anderen de kneepjes van het vak bij te brengen door middel van trainingen. Meer daarover vind je op (link naar The pink elephant).

Coachen is een vorm van begeleiden die erop gericht is om jou sneller verder (further, faster) te brengen. Ik begeleid je graag naar jouw volgende stap!

  • Ik heb Frouke ervaren als een coach die heel goed luistert en echt de tijd neemt voor je. De coaching heeft mij inzichten gegeven die mij als mens en als coach verrijkt hebben en ik zou haar zeker aanraden als je een hoofddenker (cognitief aangelegd) bent. Soms liggen de antwoorden dichterbij opgesloten in je lijf dan je denkt en Frouke kan je op een prettige manier zelf bij die antwoorden laten komen.

    Marianne LindersEigenaresse en coach Het Ontwikkelpunt
  • Ik ken veel coaches (ben er zelf ook 1!). Door opleiding, ervaring heb ik zelf ook veel kennis en kunde opgebouwd m.b.t. coaching. Dit maakt dat ik kritisch ben. Jouw aanpak, houding en openheid maakten dat ik bewondering voor je kennis en kunde kreeg.

    Miranda PolOprichtster Buurtvrouw Schiedam
Call Now Button