De beste coach vinden

Er is maar één ding waar je op hoeft te letten als je de beste coach wil vinden.

Weet wat het is? Dan heb je jouw coach zo gevonden.

Weet je het niet en ga je op de verkeerde dingen af? Dan kan dat je zomaar veel tijd en geld kosten zonder het resultaat waar je op hoopte. Het gaat niet om de prijs die je betaalt, het Instagram profiel van de coach, niet eens echt om het verhaal achter de coach of de titel die de coach zichzelf heeft gegeven of zelfs de methode die er gebruikt wordt. 

Er is tot op heden van nog maar één ding feitelijk aangetoond dat het invloed heeft op het succes van een coachtraject, namelijk de relatie tussen de coach en de gecoachte. Die relatie is opgebouwd uit een aantal hele concrete punten waar je op kunt letten bij het kiezen van een goede coach. Het selecteren van de juiste coach bepaalt hoe succesvol jouw samenwerking met die coach zal zijn en de maximale groei die jij kan behalen in je werk, je bedrijf en je privé leven.

In deze blog geef ik je handvatten om een goede coach te herkennen en te selecteren uit een overvloed aan mensen die zichzelf coach noemt.

Welke coach heb je nodig?

Er zijn veel verschillende coaches. Kijk dus goed naar wat jij nodig hebt en over welk onderwerp het moet gaan. Wil je met een heel specifiek onderwerp aan de slag? Dit zijn slechts een paar voorbeelden om aan te geven dat er een coach is voor zo’n beetje elk onderwerp wat je kunt bedenken. Bij elk onderwerp hoort natuurlijk een coach die zich erin verdiept en gespecialiseerd heeft. Meer winst met je bedrijf: businesscoach Een carrière switch maken: loopbaancoach Ondernemer worden: businesscoach voor starters Je relatie verbeteren: relatiecoach Verder ontwikkelen in je huidige baan: professionele coach Verwerken van een burn-out: burn-out coach, life coach of lichaamsgericht coach Betere teksten schrijven: schrijfcoach Technisch beter leren zingen: zangcoach Hieronder drie van deze voorbeelden met een korte toelichting. Wil je beter leren ondernemen? Vind een businesscoach, maar dan wel één met een trackrecord alsjeblieft. Een troela met een mooie website, een (online) programma van €10.000,- zonder veel ervaring als ondernemer is gewoon een slechte investering die je aan kunt zien komen. En ondernemen, is geen synoniem voor een format van e-mail funnels en een verdienmodel vanuit purpose. Het geeft niet als je bij dat laatste woord acuut een lichtelijke misselijkheid op voelde komen. Ik ook. Haal even lekker diep adem en herpak jezelf. We gaan verder. Wil je verandering aanbrengen in je loopbaan? Vind een loopbaancoach met ervaring. Liefst één die de testen en profielen combineert met een bredere aanpak zodat je er met meer uitkomt dan je van plan was. Gaat het om meer dan één concreet aanwijsbaar probleem en zie je de symptomen daarvan terug op meerdere vlakken in je leven? Voel je een algehele malaise of loop je ergens op vast in je leven? Dan raad ik je een life coach aan. Die is in staat om alles beet te pakken wat je op tafel legt en kan het vanuit meerdere hoeken bekijken waardoor je als mens op alle levensgebieden groeit en tot bloei komt.

Eisen waar een goede coach aan moet voldoen

Coach, is een redelijk nieuw beroep en er is weinig tot geen controle op. Sommige coaches beschadigen mensen, dat is een realiteit. Diezelfde realiteit is dat psychologen dat ook doen en bedrijfsartsen, docenten, tatoeëerders en plastisch chirurgen bijvoorbeeld net zo.

Aangesloten bij een beroepsvereniging?

Wat betekent het als een coach bij een beroepsvereniging is aangesloten? Dat betekent dat de coach voldoet aan de normen die de beroepsvereniging heeft opgesteld en in sommige gevallen door hen getoetst is op vaardigheid, kennis en professionele houding door middel van een assessment.

Registratie bij een beroepsvereniging is wat coaches betreft geen garantie voor kwaliteit. Het zegt alleen iets over:

  1. Dat iemand daadwerkelijk coach is (basis registratie)
  2. Het niveau waarop iemand volgens de vereniging kan werken (meer toetsing)

Niet alle coaches die geregistreerd zijn, zijn goed. En niet alle coaches die goed zijn, zijn geregistreerd.

Welke opleiding moet een coach hebben?

Het is noodzakelijk dat je coach zich enigszins verdiept heeft in coachende vaardigheden. Voor een professional in een specifiek vakgebied (bijvoorbeeld een zangcoach, een businesscoach of een interne coach) kan een korte opleiding al voldoende zijn.

Wil je een professionele coach? Dan mag je meer verwachten. Coachen, is een vaardigheid op zichzelf en ik zeg het wel vaker; meer dan een goed gesprek aan de keukentafel. Ook NLP is niet voldoende om iemand een coach te noemen, deze methode valt nog steeds onder de pseudowetenschap.

Jouw verantwoordelijkheid

Er is duidelijk verschil in kwaliteit bij alle beroepsgroepen. Zo kun je brood kopen bij de supermarkt waar het afgebakken wordt door tieners of brood kopen bij een ambachtelijke bakker die elke dag nog zelf met het deeg bezig is. De ene docent geeft prima les maar de andere heeft een impact op je hele leven. En de ene plastisch chirurg zorgt ervoor dat je eruit ziet als een te hard opgepompte fietsband terwijl de andere je jeugdigheid weet te behouden.

Zo is het ook met coaches.

De ene coach, is de andere niet. Ondanks registraties zul je altijd zelf onderzoek moeten doen en ontdekken of iemand de juiste coach voor jou is. Registratie is een manier om je gerust te stellen en kan het idee wekken dat je verzekerd bent van een goede coach. Helaas is het nog steeds geen garantie.

De succesfactor van coaching

Vooralsnog is van één aspect aangetoond dat het dé succesfactor is in de effectiviteit van coaching: de relatie tussen coach en gecoachte. Om te checken of een coach de juiste is voor jou, kun je heel concreet op deze punten letten:

  • Je hebt het gevoel dat er iemand naast je zit die meer weet dan jij
  • Je hebt het idee dat de coach je goed begrijpt
  • Je voelt dat je jezelf kunt zijn en alles kan zeggen
  • De coach confronteert je op een acceptabele manier met jezelf
  • Je ziet eigenschappen in de coach die je zelf ook zou willen bezitten
  • De coach stelt vragen waar je zelf nog niet eerder over nagedacht had
  • De coach biedt je meer overzicht over wat er speelt
  • De coach geeft je meer inzicht in waarom het (nu) speelt

Een aantal andere factoren die bewezen hebben de effectiviteit van een coachtraject te vergroten:

  • Jouw bereidheid om te veranderen
  • Een omgeving die positief reageert op de verandering
  • Duidelijke doelstelling en evaluatie van de voortgang
  • Heldere feedback van de coach
  • Een externe coach i.p.v. een peercoach of interne coach

Van al deze punten is door middel van onderzoek bevestigd dat het een positieve invloed heeft op het succes van een coachtraject.

Andere zaken hebben mogelijk invloed maar daar is geen bewijs voor vanuit onderzoek binnen het vakgebied. Naar de invloed van prijzen is bijvoorbeeld wel onderzoek gedaan, maar dat is gekoppeld aan de psychologie achter het koopgedrag van mensen. Niet in het kader van de effectiviteit van coaching.

Concreet houdt dat in dat het tarief dat de coach vraagt, invloed heeft op hoe jij denkt over de kwaliteit van de coaching en mogelijk over hoe belangrijk jij het maakt (hoe meer je betaalt, hoe meer waarde je eraan hecht) maar het heeft geen invloed op de daadwerkelijke kwaliteit en effectiviteit van de coaching.

Waar vind je een goede coach?

Netwerk. Het makkelijkst is nog steeds je eigen netwerk. Op die manier hoor je meteen de ervaring van iemand die je kent en vertrouwt. Vraag in je persoonlijke en professionele netwerk of iemand een goede coach kent, zoek die coach online op en kijk naar website, opleiding, ervaring en lees reviews.

Roept een coach dat hij honderden CEO’s heeft gecoacht en zie je daarvan nergens bewijs dan hoef je dat niet klakkeloos aan te nemen. Zegt een coach dat hij de beste is zijn vakgebied? Vraag je dan af op basis waarvan, door wie hij beoordeeld is en vergeleken met welke andere coaches.

Platform. Tegenwoordig zijn er verschillende online platformen waarop coaches tentoongesteld worden en hun diensten aanbieden. ‘Vind een coach’, ‘Coachfinder’, ‘Oopkop’, ‘Coursespots’, enzovoort.

Social media. Nog een plek waar veel coaches te vinden zijn en jij veel van hen kunt zien. Met wie ze werken, hoe lang ze dat doen, hoe ze communiceren, hoe ze eruit zien en zelfs misschien alvast iets van wat ze delen, uitproberen.

Zoekmachine. Via Google of Ecosia kun je makkelijk een coach bij jou in de buurt vinden, in een specifiek vakgebied of gewoon de beste coach in Nederland. Bedenk daar wel even bij dat er geen landelijke prijsuitreiking bestaat voor de beste coach van Nederland en dat soort titels dus meestal vooral marketingtaal zijn.

Uitproberen

Nu je één of meerdere coaches hebt gevonden die je interessant vindt, is het tijd om je grote teen in het water te dippen.

Schrijf je in voor hun nieuwsbrief, probeer eerst iets kleins van wat de coach aanbiedt, een e-book, een webinar, maak een afspraak voor een persoonlijke kennismaking of een telefoontje zodat je een beetje feeling krijgt bij de persoon. Pas als je voelt en weet dat je er klaar voor bent en dit de juiste coach is om je verder mee te ontwikkelen, spring je in het water en zet je de stap naar een coachtraject.

Wil jij de beste coach?

Ik weet zeker dat deze tips je helpen het kaf van het koren te scheiden en de beste coach voor jou uit te kiezen. Het gaat je veel ergernissen, tijd en geld besparen in je zoektocht.

Denk je nou na het lezen van deze blog dat ik misschien wel de beste coach voor jou zou kunnen zijn, klik dan hier om mijn audio te beluisteren, te horen dat ik niet zweverig praat en zelf meer rust in je hoofd te krijgen.

Wil je graag weten of ik je kan helpen met jouw vraag? Mail me je vraag en dan plannen we een 20 minuten telefoontje in.

Weet je het al bijna zeker en ga je het liefst gewoon meteen aan de slag? Boek hier ‘Een goed begin’ voor een coachsessie van een uur. Daarna weet je 100% zeker of je met mij verder wil.

Recente blogs

Lichaamswerk bij Frouke Loopik

Wat is lichaamswerk?

Vind je lichaamswerk nog een beetje vaag? In dit blog ontdek je waarom het meer resultaat oplevert dan alleen maar praten. Daarnaast geef ik je

Lees verder »
Rotterdamse life coach bij SCHIE TV

Succesvolle vrouwen lopen ook vast

Succesvolle vrouwen maken andere keuzes in het leven en kunnen daardoor op minder steun en begrip van hun omgeving rekenen. Waar dat door komt, vertelt Frouke Loopik, de Rotterdamse Life coach.

Lees verder »