Wat is lichaamgericht coachen?

Lichaamsgerichte coaching is nog niet zo bekend.

Moet je dan denken aan massage ofzo? Nee, absoluut niet. De term ‘lichaamsgerichte coaching’ zegt ook niet zoveel behalve dat je lichaam erbij betrokken wordt.  Om te begrijpen hoe het werkt, is het belangrijk eerst iets meer te weten over hoe je brein en je lijf samenwerken.

Drie hersenen

Je hersenen bestaan grofweg uit drie gebieden:

  • De hersenstam, ook wel reptielenbrein genoemd. Dit deel bestuurt alle basale levensondersteunende functies in het lichaam. Denk aan je zenuwstelsel, hartslag en ademhaling. Het is zeer gevoelig voor mogelijk dreigend gevaar.
  • De limbische hersenen, ook wel het zoogdierenbrein genoemd. Dit is het emotionele deel van je hersenen. Emotie, genot en het emotionele geheugen zetelen hier.
  • De prefrontale cortex, ook wel het menselijk brein genoemd. Hier vindt de remming van ongepaste handelingen plaats, planning, overzicht, vooruitkijken en empathisch begrip.

Supersnel

Met je zintuigen neem je informatie op vanuit je omgeving en die informatie wordt doorgestuurd naar je emotionele brein. Specifieker nog naar een klein onderdeel van je hersenen, genaamd de thalamus, die alle informatie bij elkaar brengt en jou doet beseffen wat er met je gebeurt.

Die informatie gaat vervolgens onder anderen naar de amygdala, die is verantwoordelijk voor het aansturen en verwerken van emoties. Dit gaat allemaal supersnel en omdat deze informatieverwerking sneller plaatsvindt dan jij je ervan bewust bent, is je reactie fysiek al in gang gezet tegen de tijd dat jij volledig begrijpt wat er gebeurt. Je lijf staat al in de actie modus.

Je prefrontale cortex zorgt daarna pas voor een preciezere inschatting van de situatie maar dat komt dus net iets later.

Goede coaches

De reguliere vormen van coaching, ook life coaching, richten zich op die prefrontale cortex. Overzicht creëren, terugkijken, vooruitkijken en nieuwe plannen maken. De grote inzichten ontstaan pas als je er iets bij voelt. Daarom zetten coaches als ze het goed willen doen, tools in om met jou naar die emotionele laag te gaan. Iets wat lastig is in je eentje omdat dat emotionele deel van je brein niet bewust is, dus komt een coach goed van pas!

Ken je dat gevoel?

Ken je dat gevoel wat je wel eens hebt wanneer je een nieuw inzicht krijgt en iets ineens begrijpt? Je wist het eigenlijk verstandelijk al wel maar nu…nu WEET je het op een andere manier omdat je het ook kunt voelen.

De snelweg

Dát is waar lichaamsgericht coachen het grootste verschil maakt. Omdat we communiceren met je lichaam en het de kans geven om zijn verhaal te vertellen, spreken we een heel ander deel van je brein aan. We gaan direct naar de bron: je emotionele brein en je onderbewustzijn.

Daarna interpreteren we dat verhaal samen door je prefrontale cortex te gebruiken: overzicht en analyseren. We doen het dus andersom dan reguliere coaching het doet.

Dan heb je geen tools nodig omdat je lijf het al WEET. Je moet alleen bij die informatie zien te komen en dat kan met lichaamsgerichte coaching.

Een beetje vaag

Lichaamsgerichte coaching, werkt bij zo’n beetje elke vraag die je hebt. Er gaan geen persoonlijkheidstesten aan vooraf, rapportages of kleurdiagrammen. Dat geeft mensen soms het gevoel dat het niet concreet is. Maar ik verzeker je dat er geen concretere vorm van coaching is dan dit en het heeft enorme impact die nog lang na de sessies doorwerkt.

We zijn nogal gewend om zaken te overdenken en zeker te weten dat dat de manier is om inzicht te verkrijgen. De realiteit is dat wij gevormd worden door een complex samenspel van factoren en het merendeel daarvan gebeurt in ons onderbewustzijn. Lichaamsgerichte coaching is de toegang tot dat deel van jou waar je met je rationele denken niet bij kunt komen.

Kettingreactie

Stress is een kettingreactie die in je brein ontstaat, op invloeden van buitenaf en het heeft een sterk effect op je lichaam. Die kettingreactie kun je met de juiste aanpak stopzetten. Daar kun je ook heel goed lichaamsgerichte coaching voor inzetten. Meer over hoe dat werkt, lees je hier: herken de symptomen van stress

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken.

In mijn praktijk begeleid ik mensen die met veel stress te maken hebben in hun leven en onder hoge druk staan. De oorzaken van stress kunnen heel verschillend zijn maar ze hebben allemaal als resultaat dat je het contact met jezelf in meer of mindere mate kwijt raakt.

Ik coach harde werkers naar meer rust, ontspanning, energie en plezier. Zonder in te leveren op je ambities. Wil je meer weten over mijn werkwijze en wat de mogelijkheden zijn, kijk hier verder.

Recente blogs

Lichaamswerk bij Frouke Loopik

Wat is lichaamswerk?

Vind je lichaamswerk nog een beetje vaag? In dit blog ontdek je waarom het meer resultaat oplevert dan alleen maar praten. Daarnaast geef ik je

Lees verder »
Rotterdamse life coach bij SCHIE TV

Succesvolle vrouwen lopen ook vast

Succesvolle vrouwen maken andere keuzes in het leven en kunnen daardoor op minder steun en begrip van hun omgeving rekenen. Waar dat door komt, vertelt Frouke Loopik, de Rotterdamse Life coach.

Lees verder »