Lichaamswerk bij Frouke Loopik

Wat is lichaamswerk?

Vind je lichaamswerk nog een beetje vaag?

In dit blog ontdek je waarom het meer resultaat oplevert dan alleen maar praten. Daarnaast geef ik je handvatten om alvast zelf eventuele spanningen en stress positief te beïnvloeden.

Het is een tekst die bol staat van informatie, dus verwacht niet dat je er binnen een minuutje doorheen bent. Natuurlijk kun je de inhoudsopgave gebruiken om snel naar een onderwerp te scrollen. 

Inhoudsopgave

Wat is lichaamswerk precies?

Lichaamswerk is een zeer veelzijdige, effectieve manier om emotionele blokkades op te lossen en wordt steeds meer erkend als aanvulling op praat therapie. Het richt zich op de verbinding tussen lichaam en geest en gebruikt die verbinding om blokkades en spanningen op te heffen door middel van bewuste aandacht, aanraking, ademhaling en beweging. Het versterkt je vermogen om met emoties en stress om te gaan. Deze vorm van werken, houdt zich bezig met het verbeteren van emotionele en fysieke regulatie. Wat zoveel betekent als dat het je helpt om je emoties en fysieke reacties in goede banen te leiden en te verwerken.

Wat maakt lichaamswerk effectief?

Lichaamswerk is behalve ontzettend leuk en een bijzondere ervaring, ook heel effectief. Ik som nog een paar pluspunten voor je op.

 1. Direct invloed op het zenuwstelsel: je zenuwstelsel beïnvloedt je emoties, gedachten en gedrag. Door het aanpakken van spanningen en emotionele blokkades in jouw lichaam, kan het zenuwstelsel ontspannen en functioneer je beter.
 2. Regulatie van emoties en spanning: lichaamswerk versterkt je vermogen om met stress om te gaan. Het maakt gebruik van aandacht, ademhaling, aanraking en beweging om emotionele blokkades op te heffen en helpt je om emoties op een gezonde manier te verwerken.
 3. Vergroten van het lichaamsbewustzijn: het bewust voelen van je lichaam helpt je o.a. om gedachten, spanningen en emoties beter te kunnen onderscheiden. Lichaamswerk vergroot dit bewustzijn waardoor je beter begrijpt hoe jouw emoties en gedachten beïnvloed worden door prikkels, sensaties en reacties van buitenaf.
 4. Verbetering van fysieke en emotionele gezondheid: lichaamswerk kan helpen bij het verminderen van angst, pijn en stress. Het verbetert emotieregulatie, veerkracht, draagkracht en balans. Je zit lekkerder in je vel en hebt meer energie.
 5. Integratie van lichaam en geest: lichaamswerk heeft een holistische benadering. Het richt zich op de sterke verbinding tussen lichaam en geest en de vereniging hiervan. Dat leidt tot een dieper begrip van jezelf en een toename van je algehele welzijn en bewustzijn.

Hoe werkt lichaamsgerichte coaching?

Lichaamswerk heeft direct invloed op je zenuwstelsel. Hierdoor leert jouw zenuwstelsel hoe het spanning en stress op een gezonde manier verwerkt, in plaats van het op te slaan in je lichaam in de vorm van een blokkade. Een emotionele blokkade zorgt er bijvoorbeeld voor dat je minder goed kunt voelen, dat delen van je lijf koud voelen of gespannen, dat je minder diep adem kunt halen of je minder goed slaapt. Lichaamsgerichte coaching is een waardevolle methode om die blokkades op te heffen en het contact met je gevoel te herstellen.

Hieronder lees je iets meer over hoe dat werkt. Voor het gemak, vat ik het kort samen en blijf ik bij wat relevant is voor het onderwerp.

Het menselijk zenuwstelsel bestaat uit verschillende delen. Je hersenen en ruggenmerg noemen we samen het centrale zenuwstelsel. Van daaruit vertakken zich verbindingen naar organen en weefsels. Je zou dat kunnen zien als een informatiesnelweg in je lichaam. Als je bijvoorbeeld iets aanraakt, stuurt je zenuwstelsel die informatie door je lichaam richting je hersenen via het zenuwstelsel.

Je zenuwstelsel is dus zeer nauw verbonden met je lichaam. Het registreert al jouw lichamelijke sensaties en reacties, welke op hun beurt invloed hebben op o.a. je emoties, gedachten en gedrag. Lichaamswerk benut deze verbinding en maakt gebruik van beweging, ademhaling, aanraking en bewuste aandacht om spanning en emotionele blokkades in je lichaam op te lossen. Hierdoor ontspant je zenuwstelsel en je lijf. Dan kan er eindelijk weer gezonde en evenwichtige communicatie tussen het lichaam en het zenuwstelsel plaatsvinden.

Het zenuwstelsel is belangrijk voor coaching

Om te begrijpen waarom het zenuwstelsel een belangrijke rol speelt in coaching, belicht ik een specifiek deel ervan; het autonome zenuwstelsel. Dat werkt volledig automatisch en is verdeeld in drie delen: een gaspedaal (sympathische stelsel), een rem (het parasympatische stelsel) en een sociaal deel (het sociale engagement systeem).

Deze drie werken samen en hebben elk hun eigen rol in het reageren op (stressvolle) situaties:

 1. Het gaspedaal werkt activerend en is verantwoordelijk voor je vecht, vlucht of bevries reactie.
 2. De rem is er voor rust, ontspanning en herstel.
 3. Het sociale deel richt zich op sociale interactie en communicatie, wat ervoor zorgt dat we kunnen verbinden met anderen.

Van de informatie die je hersenen en zenuwstelsel verwerken, wordt 80% vanuit je lichaam naar je brein gestuurd (van onder naar boven). “Slechts” 20% gaat vanuit je brein naar je lichaam (van boven naar onder).

Praat- en denk therapie, houdt zich bezig met inzicht in en de verandering van ongewenste gedachten en gedragspatronen bij emotionele problemen en psychische aandoeningen. Het werkt via het mentale denken, het leren en verstand. Dat betekent dat je vooral vanuit je hoofd moet werken.

Wil je voelbare, zichtbare, langdurige en blijvende verandering in gedrag, gedachten en gevoel? Dan is het aan te raden om je lichaam bij therapie en coaching te betrekken. Ondanks een sterk ontwikkeld denkvermogen, leert de mens nog steeds voor het grootste gedeelte door te doen en ‘aan den lijve te ondervinden’. Daar maakt lichaamswerk gebruik van.

Doordat lichaamswerk zoveel invloed uit kan oefenen op het zenuwstelsel, kan het o.a. een herstel reactie op gang brengen in het lichaam. Dit maakt het bijzonder geschikt om in te zetten bij overspannenheid, burn-out, stress en trauma.

Uiteraard is elke persoonlijke situatie anders en kan cognitieve therapie voldoende effectief zijn. Als je twijfelt, raadpleeg dan je huisarts of een zorgprofessional.

Welke soorten lichaamswerk zijn er?

Welke vorm van lichaamswerk het meest geschikt is voor jou, hangt af van het thema dat je in wil brengen, het resultaat dat je wenst, de aanpak die je prettig vindt, of je persoonlijke voorkeur voor een coach. Hieronder vind je een aantal voorbeelden met een beknopte toelichting.

 • Haptonomie richt zich op het verbeteren van het lichaamsbewustzijn en de communicatie tussen lichaam en geest door middel van aanraking, adem, aandacht en beweging.
 • Reichiaans lichaamswerk maakt gebruik van inspanning, ontspanning, beweging en de adem om emotionele blokkades in het lichaam op te heffen.
 • TRE (Tension and Trauma Releasing Exercises) is een methode die uit een reeks vaste oefeningen bestaat die je helpen om dieper in het lichaam vastgehouden spanning, stress en trauma te ontladen.
 • Somatic Experiencing is gericht op het bewust maken en verwerken van emoties die zich vast hebben gezet in het lichaam door trauma.
 • Sensorimotor psychotherapie houdt zich bezig met trauma en hechtingsproblemen. Het richt zich op fysieke beweging, gekoppeld aan het trauma waardoor emotionele blokkades en trauma verminderen.
 • Energetisch lichaamswerk richt zich op het balanceren van de energiestromen in het lichaam.
 • Bio energetica maakt gebruik van lichamelijke oefeningen en ademhalingstechnieken om de energie in het lichaam te balanceren en levensenergie te bevorderen.
 • Systemisch werk kijkt naar de familie, het team, de organisatie of groep waar je deel van uitmaakt om inzicht op te doen over jouw plek daarin en je relatiedynamieken met anderen.
 • Voice Dialogue is gericht op het bewust maken en verkennen van verschillende delen van de persoonlijkheid.
 • EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een methode voor het verwerken van trauma en PTSS.
 • EFT tapping (Emotional Freedom Technique) maakt gebruik van de 12 meridianen of acupunctuur punten in het gezicht, op de handen en het lichaam om stress, spanning en angst te verminderen.

Waarom werkt lichaamswerk bij trauma?

Bij trauma, kan lichaamswerk veel verbetering opleveren. Hierbij kun je denken aan:

 1. Regulatie van emoties en spanning: trauma zorgt ervoor dat emotionele en fysieke spanning zich opstapelt in het lichaam. Lichaamswerk helpt emoties te verdragen en in goede banen te leiden, wat de verwerking van trauma makkelijker maakt.
 2. Verbetering van het lichaamsbewustzijn: trauma kan ervoor zorgen dat je je eigen lichaam minder goed kunt voelen. Je bent als het ware geblokkeerd. Lichaamswerk zorgt ervoor dat het vermogen om je lichaam te voelen, hersteld wordt. Dat bevordert de verwerking van trauma.
 3. Verminderen van dissociatie: door trauma kunnen mensen zich soms losmaken van hun lichaam en emoties. De term hiervoor is dissociatie. Dit belemmert je om te voelen en aanwezig te zijn in je lichaam en je omgeving. Door lichaamswerk integreren lichaam en geest weer waardoor dissociatie vermindert en de verwerking van trauma kan plaatsvinden.
 4. Verbetering van emotieregulatie: trauma belemmert vaak het vermogen om evenwichtig met emoties om te kunnen gaan. Lichaamswerk vergroot de draagkracht, veerkracht en het vermogen om emoties te managen.
 5. Verbetering van zelfbeeld: trauma heeft vaak een negatief effect op het zelfbeeld. Door lichaamswerk leer je meer zonder oordeel naar jezelf te kijken en bewuster te voelen. Dit helpt je zelfbeeld te verbeteren en stimuleert traumaverwerking.

Nervus vagus, de belangrijkste zenuw

Eerder in dit blog heb je ontdekt welke rol het zenuwstelsel speelt. De nervus vagus is de langste zenuw van het menselijk lichaam. Hij is onderdeel van het rempedaal in je zenuwstelsel, welke zorgt voor ontspanning, rust en herstel. Deze lange zenuw loopt van je hersenstam door je borst- en buikholte naar je organen. De nervus vagus speelt ook een belangrijke rol bij het reguleren van lichaamsfuncties als de hartslag, bloeddruk, ademhaling en spijsvertering. Als deze zenuw gestimuleerd wordt, krijgt je zenuwstelsel het signaal om te ontspannen en herstellen.

Hoe kun je de nervus vagus beïnvloeden?

Er zijn verschillende manieren om jouw eigen nervus vagus en daarmee het rust- en herstelsysteem van je lichaam positief te beïnvloeden:

 • Ademhalingsoefeningen: bewust ademhalen en specifieke ademhalingstechnieken kunnen de activiteit van de nervus vagus verhogen en daardoor stress verminderen.
 • Lichaamsbeweging: yoga, wandelen, dansen en krachttraining kan een positief effect hebben op de functionele spanning van de nervus vagus.
 • Sociale verbinding: vrienden, familie en steun vanuit een sociaal netwerk draagt bij aan een actieve nervus vagus en emotioneel welbevinden.
 • Voeding: een evenwichtige voeding kan het zenuwstelsel tot rust brengen en de nervus vagus verder activeren.
 • Zingen, neuriën, gorgelen: de nervus vagus is direct verbonden met de stembanden. Zingen, neuriën en ook gorgelen stimuleert de nervus vagus en daarmee rust, ontspanning en herstel.

Combinaties van bovenstaande kunnen heel effectief zijn, zoals samen muziek maken, zingen en sporten. Beïnvloeding van de nervus vagus en het parasympatische zenuwstelsel levert vaak het beste resultaat op wanneer het regelmatig wordt toegepast en onderdeel is van een evenwichtige leefstijl.

Heb je behoefte aan ontspanning en rust?

Merk je dat je gespannen bent? Zit je hoofd vol met gedachten die je moeilijk kunt stoppen? Heb je af en toe de neiging om het bijltje erbij neer te gooien en je biezen te pakken?

Dat is echt niet nodig. Het kan anders. Met rust in je hoofd en ontspanning in je lijf. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvende telefonische kennismaking en ontdek hoe.

Recente blogs

Lichaamswerk bij Frouke Loopik

Wat is lichaamswerk?

Vind je lichaamswerk nog een beetje vaag? In dit blog ontdek je waarom het meer resultaat oplevert dan alleen maar praten. Daarnaast geef ik je

Lees verder »
Rotterdamse life coach bij SCHIE TV

Succesvolle vrouwen lopen ook vast

Succesvolle vrouwen maken andere keuzes in het leven en kunnen daardoor op minder steun en begrip van hun omgeving rekenen. Waar dat door komt, vertelt Frouke Loopik, de Rotterdamse Life coach.

Lees verder »