Cadeautje van Frouke Loopik

Tien boeken met impact

10 boeken die mijn leven veranderden

Er zijn ontzettend veel goede boeken geschreven over persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke groei, zakelijke groei, geluk en alles wat eraan verwant is. Welke zijn nou echt de moeite waard om te lezen? De lijst is onuitputtelijk dus ik ga geen poging doen om een ultieme top 10 te maken.

In dit blog deel ik wel 10 titels met je die ik aan kan bevelen omdat ze elk op hun eigen manier grote invloed hebben gehad op mij, mijn leven en/of mijn werk. Ik ben benieuwd welke je al kent en wellicht gelezen hebt, en welke je na dit blog zelf wil lezen (klik op de titel van het boek om te bestellen). Vertel het me in de comments en laat meteen de titel achter van het boek dat de meeste indruk heeft gemaakt op jou!

Boeken, zijn misschien wel mijn eerste liefde. Ik was een boeken nerd en de bibliotheek vond ik als kind een fantastische plek om te zijn, ik leende er zoveel mogelijk boeken tegelijk over uiteenlopende onderwerpen. Rond mijn tweeëntwintigste kocht ik mijn eerste “zelfhulpboek”. Zo werd dat toen nog genoemd en het was in mijn kringen niet iets om trots op te zijn als je die dingen las. Het voelde voor veel mensen nog heel Amerikaans om op die manier met je ontwikkeling bezig te zijn en het was zeker niet hip.

1. Succes zit in ieder van ons

Desondanks waren mijn nieuwsgierigheid en leergierigheid te groot om de verleiding te weerstaan. Ik denk dat ik het via internet kocht maar het is zo lang geleden dat ik niet meer weet hoe en waar. Het boek in kwestie was ‘Succes zit in ieder van ons’ geschreven door Paul Hanna. Waarom dit boek? Rond die tijd had ik net mijn eerste huis gekocht en werkte ik al vijf jaar fulltime na een vroege vlucht uit het onderwijssysteem. Ik vermoed dat ik met dit boek een honger probeerde te stillen die me constant dreef om verder te groeien zonder terug naar school te hoeven.

2. The work

Het volgende boek was ‘The work; vier vragen die je leven veranderen’ van Byron Katie. Ik had destijds geen idee wie die vrouw precies was maar het boek verslond ik net zoals zijn voorganger. Dit boek kan ik overigens nog steeds aanraden. Het is tijdloos en in ieders leven toepasbaar. Het helpt je om oordelen, overtuigingen en aannames over jezelf en anderen in een nieuw licht te zien wat bevrijdend werkt. Hiermee begon voor mij het proces van het loslaten van alle oordelen die ik had.

3. Gelukkig zijn kun je leren

Eén van de boeken die ik tijdens mijn opleiding tot lifecoach moest lezen, was ‘Gelukkig zijn kun je leren’,  door Martin Seligman. Eindelijk las ik een boek dat volledig onderbouwd vanuit onderzoek de bakken met informatie bevatte waar ik zo naar hunkerde. Een andere, verfrissende kijk op psychologie en gelukkig zijn; de positieve psychologie. Ik lees er nog steeds passages uit en het verveelt nooit. Als je een boek wil lezen dat naast praktische informatie ook inhoudelijk enorm sterk is én prettig leest, dan is dit je boek.

4. Houd me vast

Voor de module relatie coaching in het tweede jaar, moest ik ‘Houd me vast’, van Sue Johnson lezen. Dat was geen straf. Het is een goed geschreven boek dat handvatten (en een stappenplan) geeft om de gesprekken die je met je partner voert ten positieve te veranderen zodat er meer verbinding, begrip en liefde ontstaat waar uiteraard je relatie een stuk sterker van wordt. Mijns inziens is het in al je relaties en communicatie bruikbaar. Je ontdekt ook meer over waarom je zelf steeds bepaalde zaken aanhaalt in gesprekken en hoe je het anders kan doen.

5. De Tao van Poeh

‘De Tao van Poeh’, geschreven door Benjamin Hoff was één van eerste boeken die ik na mijn hbo opleiding tot lifecoach las omdat ik zin had in iets luchtigs. Dat is dit boek zeker en toch ook weer niet. Vol met boeddhistische wijsheden die voor iedereen relevant zijn vanuit het perspectief van Winnie de Poeh en zijn vrienden, is het een lief en praktisch boekje dat een plezier is om te lezen. Ik heb ervan genoten en dankzij dit boekje kreeg ik weer zin in lezen voor mijn plezier.

6. Gesprekken met Jeshua

Uiteindelijk komt altijd weer de behoefte naar kennis en nieuwe input. Mijn neef is Gieter in diverse zweethutten en een spirituele man die veel weg heeft van een sjamaan. Hij liet me tijdens één van onze gesprekken over spiritualiteit het boek ‘Gesprekken met Jeshua’, van Pamela Kribbe zien.

Ik wist nog niets over channeling en wat ik erover hoorde, vond ik super vaag maar de woorden op de pagina die ik las, sloegen in als een bom. Pamela Kribbe maakt verbinding met grote energieën die door haar heen spreken. Jeshua (Jezus) is er één van en de teksten in het boek zijn afkomstig van hem. Ze geven antwoorden op vragen die deze tijd en samenleving oproepen.

Iets aan dit boek raakt me elke keer weer diep wanneer ik het lees. Het boek is me ontzettend dierbaar en het behoort tot de weinige boeken die ik niet uitleen. Voeding voor de ziel!

En dan weer iets totaal anders, want ik hou van een breed perspectief en verschillende onderwerpen. Het stond op de plank van een winkeltje aan het strand van Ouddorp tussen allerlei lichte vakantie kost. Dit was mijn eerste echte vakantie in tien jaar samen met mijn kinderen en het was fantastisch. We kijken er nog steeds met veel plezier op terug. Ik wilde na alle zware studieboeken wel weer eens iets anders lezen en ik had al ergens gezien dat dit boek hoge ogen gooide. Dat kan ik bevestigen.

7. Sapiens

‘Sapiens’, door Yuval Noah Hararri vind ik fantastisch. Het is een boek waarvan ik vind dat het op elke school verplichte kost zou moeten zijn. Het biedt een overzichtelijke helikopterview van de menselijke evolutie en het effect daarvan. Het maakt jaartallen stampen compleet overbodig omdat je begrip en inzicht krijgt in het totale proces en de gebeurtenissen daarbinnen die geleid hebben tot het punt waar we nu zijn. Lees het, is alles wat ik hierover nog wil zeggen.

8. Liefde in verhouding

Esther Perel. Ik had haar TED talk gezien die ik echt goed vond. Daardoor was ik benieuwd geworden naar haar boek. ‘Liefde in verhouding’ heb ik gelezen toen ik zelf tegen vragen aanliep over relaties. Na jaren alleenstaand ouderschap en geen vaste partner te hebben, begon ik me af te vragen welke rol de liefde en een relatie in mijn leven had en of ik dat zo zag omdat ik het zo geleerd had of omdat het bij mij paste.

Dit boek gaat daar niet direct over maar het biedt wel een ander perspectief op relaties en monogamie in de huidige tijd. Ik vond het verfrissend en goed onderbouwd met ervaringen die Esther Perel vanuit haar eigen praktijk als relatietherapeut deelde. Ondertussen was het voor mij vanuit beroepsmatig oogpunt ook ontzettend interessant om te lezen en het heeft zeker bijgedragen aan de antwoorden die ik zocht.

Toen ik uiteindelijk weer zin kreeg om meer te lezen in relatie tot mijn werk, nam ik een duik in de trauma literatuur. Trauma is een onderwerp dat mij erg interesseert omdat het regelmatig voorbij komt in mijn praktijk. Tevens kom ik uit een familie waar veel trauma in zit door onder anderen de oorlog en het bombardement op Rotterdam.

9. Running on empty

Op het moment dat ik meerdere mensen in mijn praktijk coachte die met trauma te maken hadden vanuit hun jeugd, ben ik ‘Running on empty; overcome your childhood emotional neglect’ van Jonice Webb gaan lezen. Emotionele verwaarlozing is minder zichtbaar dan fysieke verwaarlozing of mishandeling maar minstens net zo slopend.

Het duurt vaak langer om vast te stellen dat er sprake is geweest van emotionele verwaarlozing omdat je wel het gevoel kunt hebben dat er iets mist maar hoe wijs je iets aan dat er niet was als je het zelf niet kunt benoemen? Dit boek behandelt alle bronnen van verwaarlozing (redenen vanuit de ouders), het effect op het kind en het kind als volwassene. Daarnaast biedt het handvatten om de patronen die er zo ingesleten zijn door de verwaarlozing om te zetten naar nieuwe, gezonde gedrags- en denkpatronen.

Dit boek heeft mij meer alert gemaakt op deze vorm van verwaarlozing en de tekenen ervan bij de mensen die ik coach.

10. Traumasporen

We blijven nog even bij het thema trauma. Mijn volgende boek was ‘Traumasporen’ van prof. dr. Bessel van der Kolk. Wow, wat een schat aan kennis is dit boek! Ik heb tijdens het lezen al meerdere collega’s getipt om het te lezen. Het boek heeft me ontzettend veel nieuwe en bredere kennis opgeleverd en mijn interesse in het onderwerp zodanig gevoed dat ik binnenkort een serie bijeenkomsten van Bessel van der Kolk zelf hierover bijwoon. Dit boek staat qua inhoud, leesbaarheid en toepasbaarheid wat mij betreft gelijk aan het boek van Martin Seligman over positieve psychologie. Lees het als je je  op wat voor manier dan ook met trauma bezighoudt.

Boeken met impact

Dat waren mijn 10. Misschien mis je boeken als ‘Think & grow rich’, ‘The 4 hour workweek’, ‘F*ck it’, enzovoorts. Zijn allemaal goede boeken en veel heb ik er gelezen maar bovenstaande lijst gaat over impact en niet over welke boeken de beste zijn. Think & grow rich is een goed boek maar op het moment dat ik het las, was het voor mij vooral herhaling van kennis waar ik al jaren naar luisterde en over las. Het boek maakte op mij dus minder indruk dan wat je meestal van mensen hoort.

Ik ben benieuwd naar jouw lijst(je) van boeken met impact op jou en jouw leven. Deel ze hieronder!

In mijn praktijk begeleid ik mensen die met veel stress te maken hebben en onder hoge druk staan. De oorzaken van stress kunnen heel verschillend zijn maar ze hebben allemaal als resultaat dat je het contact met jezelf in meer of mindere mate kwijt raakt.

Ik coach harde werkers naar meer rust, ontspanning, energie en plezier. Zonder in te leveren op ambities. Wil je meer weten over mijn werkwijze en wat de mogelijkheden zijn, kijk hier verder. Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Klik hier om vragen te stellen en telefonisch kennis te maken.

Meer inspiratie en coaching in je mailbox? Meld je dan hieronder aan voor mijn e-mails.

Recente blogs

Lichaamswerk bij Frouke Loopik

Wat is lichaamswerk?

Vind je lichaamswerk nog een beetje vaag? In dit blog ontdek je waarom het meer resultaat oplevert dan alleen maar praten. Daarnaast geef ik je

Lees verder »
Rotterdamse life coach bij SCHIE TV

Succesvolle vrouwen lopen ook vast

Succesvolle vrouwen maken andere keuzes in het leven en kunnen daardoor op minder steun en begrip van hun omgeving rekenen. Waar dat door komt, vertelt Frouke Loopik, de Rotterdamse Life coach.

Lees verder »